Sastojci
Za kore:
10 belanaca
500 g šećera
2 kašike sirćeta
2 kašike gustina
Za prvi fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kašika gustina
2 kesice vanile
8 dl mleka
250 g putera
200 g mlevenih oraha
Za drugi fil:
250 ml slatke pavlake
Za ukrašavanje torte:
250 ml slatke pavlake
Priprema
Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanaca od žumanca.Torta španski vetar (3)
Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju. Kad umutimo belanca dodati 2 kašike gustina. Mutiti 1 minut pa dodati 2 kašike sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.Torta španski vetar (3)
Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x30 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh srušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i srušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi.Torta španski vetar (3)
Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x30cm.Torta španski vetar (3)
Fil: u posudu staviti 6 dcl mleka da se kuva. Umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera, 2 vanile, 5 kašika gustina, 2 DCL mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.Torta španski vetar (3)
Umutiti 250 gr putera dodati hladan fil i sve dobro umutiti. Na kraju dodati 200 gr mlevenih oraha. Fil drugi. Umutiti 250 ml slatke pavlake.Torta španski vetar (3)
Filovati. Kora, 1/2 prvog fila, ceo drugi fil, kora, 2/2 fila prvog. Umutiti 250 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.Torta španski vetar (3)
Коментари
Постави коментар