Torta španski vetar (3)

Sastojci Za kore: 10 belanaca 500 g šećera 2 kašike sirćeta 2 kašike gustina Za prvi fil: 10 žumanaca 10 kašika šećera 5 kašika gustina 2 kesice vanile 8 dl mleka 250 g putera 200 g mlevenih oraha Za drugi fil: 250 ml slatke pavlake Za ukrašavanje torte: 250 ml slatke pavlake Priprema Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanaca od žumanca.Torta španski vetar (3) Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju. Kad umutimo belanca dodati 2 kašike gustina. Mutiti 1 minut pa dodati 2 kašike sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.Torta španski vetar (3) Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x30 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh srušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i srušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi.Torta španski vetar (3) Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x30cm.Torta španski vetar (3) Fil: u posudu staviti 6 dcl mleka da se kuva. Umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera, 2 vanile, 5 kašika gustina, 2 DCL mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.Torta španski vetar (3) Umutiti 250 gr putera dodati hladan fil i sve dobro umutiti. Na kraju dodati 200 gr mlevenih oraha. Fil drugi. Umutiti 250 ml slatke pavlake.Torta španski vetar (3) Filovati. Kora, 1/2 prvog fila, ceo drugi fil, kora, 2/2 fila prvog. Umutiti 250 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.Torta španski vetar (3)

Коментари