Torta „Marlenka“

 

Recept ide ovako:

Potreban materijal:

za korice

100g maslaca
200g šećera
2 kašike meda
2 jaja
1 kašikica sode bikarbone
300g brašna + još dodatih 130-150g

fil

300g maslaca
397g (1 konzerva) slatkog kondenzovanog mleka za karamel – Dulce de Leche
80g mlevenih oraha

Torta "Marlenka"

Priprema:

Prvo pripremiti karamel – Dulce de Leche.

Recept kako da to najlakše uradite je ovde.

Torta "Marlenka"

Za korice, staviti maslac, med i šećer u šerpicu i kuvati na pari desetak minuta.

Dodati sodu bikarbonu i kuvati još jedan minut.

Skloniti sa pare i ručno umešati jaja, ne treba ih prethodno mutiti.

Odmah u toplo dodati 300 grama brašna i izmešati.

Smesu ostaviti da se ohladi, pa je zatim ostaviti i u frižider da odstoji, nekih sat vremena.

Torta "Marlenka"

Smesu izvaditi na radni sto posut brašnom, pa uz dodatak ostatka brašna, premesiti dok se ne dobije srednje meko i glatko testo koje se lako odvaja od ruku i podloge.

Napraviti 9 identičnih loptica.

Korice razvući kružno na prečnik oko 22 cm, zatim uz pomoć kalupa ili tanjira iseći testo da se dobije prečnik 20,5-21 cm.

Torta "Marlenka"

U pleh od električnog šporeta staviti pleh za pečenje, pa staviti dve isečene kore, taman toliko stane.

Peći i testo koje je isečeno kao višak, kasnije će se usitniti jer je potrebno za posipanje torte.

Korice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 4-5 minuta, tek da blago porumene. Ipak, proveravati, jer zavisi i od rerne.
Pečene korice malo prohladiti, pa izvaditi iz pleha lagano.

Ponoviti postupak dok se ne utroši sav materijal.

Torta "Marlenka"

Odvojiti 2 kašike oraha koje će se pomešati sa mrvicama sa kojima će se torta dekorisati.

Maslac sobne temperature penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku pripremljenog karamela lagano muteći mikserom i lepo sjediniti.

Ostaviti pola sata u frižideru da se malo stegne pre filovanja korica.

Torta "Marlenka"

Na svaku koricu naneti sa vrhom punu kašiku fila, i posuti sa dve kašike mlevanih oraha. Ostaviti malo fila i da se premaže sa strane.

Ostatke testa, koje je pečeno sa svakom korom, samleti u blenderu, dodati orahe i posuti celu tortu.

Tortu ostaviti pre služenja na hladnom mestu da odstoji.

Što duže stoji ukusi se sve više sjedinuju i korice postaju mekše i sočnije, pa procenite kada ćete je praviti.

Torta "Marlenka"Torta "Marlenka"

Коментари