Požonji kifli iliti požunske kiflice

Sastojci za testo: 1/2 kg brašna 200 gr putera (ili margarina ili masti) 60 gr šećera 3 žumanca 1 jaje 1 kašičica soli 1 kesica suvog kvasca (7gr) po potrebi par kašika hladnog mleka Sastojci za fil: 250 gr mlevenih oraha 100 gr šećera 1 dcl vode 1 kašičica cimeta I još: žumance 1 kašičica mleka Priprema: 1Brašno izmešajte sa suvim kvascem, šećerom i solju. Nasecite margarin i utrljajte ga u brašno, da bude mrvičasto. Možete to uraditi nekom jačom viljuškom ili prstima, a takodje i u blenderu, bude odlično (naravno, onda su to modernizovane starinske kiflice). U brašno dodajte žumanca i jaje, pa sve zajedno izmešajte. Ako vam je mrvičasto tako da se raspada, dodajte 2 kašike hladnog mleka. Probajte sada umesiti. Nemojte dodati puno mleka, samo toliko koliko je potrebno da se masa sjedini i da dobijete testo koje ćete moći razviti. 2Dobijenu jufku testa, podelite na 4 dela i svaki upakujte u streč foliju, da se ne suši dok pripremite fil. 3Za fil, stavite vodu sa šećerom i cimetom da provre. Kuvajte par minuta da se šećer rastopi. Sklonite sa ringle, dodajte samlevene orahe, izmešajte i fil je takodje gotov. 4Svaku jufku razvijte na pobrašnavljenoj podlozi u krug, veličine koliko vam testo dozvoljava, a da ne bude previše tanko, nekih 3 mm debljine i dobijeni krug isecite na 8 delova. Uz gornju ivicu stavite kašičicu fila (rasporedite fil otprilike na 4 dela, da imate dovoljno za sve jufke), zavrnite ćoškove preko fila, pa zarolajte u kiflicu. Možete ih i samo jednostavno zarolati, jer ovaj fil neće curiti. 5Kiflice slažite u tepsiju, na papir za pečenje. Žumance i mleko umutite viljuškom, pa premažite kiflice. Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene. Izvadite ih iz rerne, ostavite da se malo prohlade i poslužite još sveže (mada, ništa im ne fali ni drugi dan…). Uživajte u njima i podelite ih sa društvom po meri 🙂

Коментари