Pirijan - Starinsko Jelo

Sastojci: 12 srednjih krompira (625 g) 1 veca mrkva (80 g) 1 luk (70 g) 250 g rize 700 ml supe u kojoj ce se kuhati piletina 2-3 pileca bataka,ili drugo pilece meso biber vegeta mljevena,crvena paprika 150 g tecnog vrhnja 2 paradajza (po želji) Priprema: Staviti pilece meso u vecu serpu, naliti sa vodom, dodati malo soli,mljevenu crvenu papriku i staviti na stednjak da se kuha oko 30-tak minuta. Utom dok se piletina kuha pripremiti sve ostale sastojke, rizu oprati i staviti u vodu da odstoji, krompir isjeci na cetvrtine, luk na sitnije, mrkvu na kocke, ili po zelji. U vatrostalnu posudu, ili tepsiju staviti rizu, krompir, luk, pa naliti sa onih 700 ml tekucine,tecnocsti u kojoj se kuhala piletina,dobro izmjesati,zaciniti sa vegetom, paprikom, po zelji biberom. Preko raspodjeliti piletinu i staviti Pirjan da se pece na 180°C nekih 25-30 minuta, pa sad preliti sa tecnim vrhnjem i vratiti dalje da se pece dok krompirici ne omeksaju.

Коментари