Potrebno je:
600 – 700 gr patlidžana
1 konzerva 400 gr paradajza
1 konzerva 400 gr leblebije/ slanutka
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1 zelena paprika
1 crvena paprika
4 čena bijelog luka
1 velika kašika soli
Za začinsku smjesu
1 velika kašika dimljene slatke crvene paprike
1 velika kašika samljevenih sjemenki korijandera
1 mala kašika origana
pola male kašike bibera
pola male kašike cimeta
pola male kašike kurkume
1 mala kašika soli
čili papričica po želji
Još je potrebno
4 kašike maslinovog ulja za dinstanje
Feta sir, grčki jogurt, peršun i bučino ulje po želji
Priprema:
Patlidžane isijecite na kocke, posolite ( 1 kašika soli), promiješajte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata.
Paprike isijecite na kocke, luk na sitne kockice, mrkvu narendajte na krupnoj strani, bijeli luk sitno narendajte ili ispasirajte.
Sve sastojke za začinsku smjesu pomiješajte i ostavite sa strane.
Patlidžan ocijedite od suvišne tečnosti.
Na zagrijanom maslinovom ulju, dinstajte luk 2 minuta, dodajte paprike i nastavite dinstati još 2 minuta, dok paprike ne počnu lijepo da mirišu.
Dodajte mrkvu, dinstajte 2 minuta pa dodajte i patlidžan i začine, izmiješajte i dinstajte 1 minut dok začini ne počnu da ispuštaju svoje mirise.
Dodajte i paradajz i ocijeđenu leblebiju, pola velike čaše vode. Poklopite i dinstajte 10 minuta uz povremeno miješanje.
Poslije 10 minuta dodajte bijeli luk, i sve istresite u tepsiju.
Poklopite i pecite na 200 C, 15 minuta.
Jelo na kraju probajte pa dosolite ako je potrebno.
Poslužite posuto feta sirom, peršunom, uz grčki jogurt i prepečeni hljeb.
Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂
Коментари
Постави коментар