Potrebni sastojci:
Za jednu koru:
6 belanaca
6 supenih kašika kristal šećera
50 g pečenog mlevenog lešnika
1 supena kašika brašna
Za fil:
12 žumanaca
6 supenih kašika kristal šećera
350 ml mleka
3 supene kašike brašna
2 vanilin šećera
190 g putera
5 supenih kašika prah šećera
50 g pečenog grubo mlevenog /iseckanog lešnika
50 g mlevenih oraha
30 g čokolade
Za dekoraciju:
1 šlag krem od vanile
celi pečeni lešnici
seckani lešnici
Način pripreme:
Priprema kore:
Izmiksati penasto belanca, pa uz postepeno dodavanje šećera, umutiti ih u čvrst sneg.
Zatim dodati mlevene lešnike i brašno i izmešati kašikom.
Pleh od rerne unutrašnjih dimenzija 30×28 cm, obložiti papirom za pečenje i sipati smesu.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.
Na isti način ispeći još jednu koru.
Prohlađene kore odvojiti od papira za pečenje i iseći na pola, kako bi se dobile 4 kore.
Priprema fila:
Umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer, pa dodati mleko i brašno. Smesu sipati u lonac za kuvanje na pari i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne.
Puter sobne temperature staviti u potpuno ohlađen fil, dodati prah šećer i sve izmiksati.
Fil podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati mlevene orahe i otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane lešnike.
Filovanje torte:
Kore naizmenično filovati žutim i tamnim filom i stavljati jednu preko druge.
Dekoracija torte:
Umutiti šlag krem prema uputstvu i tortu dekoristati po želji, uz dodatak celih i seckanih lešnika.
Napomena: ova torta je pogodna za velika slavlja, jer je baš izdašna. Peku se 4 kore od po 6 belanaca, dakle, torta je od 24 komada jaja. Sastojci u receptu i torta na fotografijama su od polovine mere.
Коментари
Постави коментар