Lešnik torta

Potrebni sastojci: Za jednu koru: 6 belanaca 6 supenih kašika kristal šećera 50 g pečenog mlevenog lešnika 1 supena kašika brašna Za fil: 12 žumanaca 6 supenih kašika kristal šećera 350 ml mleka 3 supene kašike brašna 2 vanilin šećera 190 g putera 5 supenih kašika prah šećera 50 g pečenog grubo mlevenog /iseckanog lešnika 50 g mlevenih oraha 30 g čokolade Za dekoraciju: 1 šlag krem od vanile celi pečeni lešnici seckani lešnici Način pripreme: Priprema kore: Izmiksati penasto belanca, pa uz postepeno dodavanje šećera, umutiti ih u čvrst sneg. Zatim dodati mlevene lešnike i brašno i izmešati kašikom. Pleh od rerne unutrašnjih dimenzija 30×28 cm, obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta. Na isti način ispeći još jednu koru. Prohlađene kore odvojiti od papira za pečenje i iseći na pola, kako bi se dobile 4 kore. Priprema fila: Umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer, pa dodati mleko i brašno. Smesu sipati u lonac za kuvanje na pari i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Puter sobne temperature staviti u potpuno ohlađen fil, dodati prah šećer i sve izmiksati. Fil podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati mlevene orahe i otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane lešnike. Filovanje torte: Kore naizmenično filovati žutim i tamnim filom i stavljati jednu preko druge. Dekoracija torte: Umutiti šlag krem prema uputstvu i tortu dekoristati po želji, uz dodatak celih i seckanih lešnika. Napomena: ova torta je pogodna za velika slavlja, jer je baš izdašna. Peku se 4 kore od po 6 belanaca, dakle, torta je od 24 komada jaja. Sastojci u receptu i torta na fotografijama su od polovine mere.

Коментари