Gruzijska lepinja -Khachapuri – recept

 

Gruzijska lepinja – potrebni sastojci (4 osobe)

Sastojci za testo:
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
1 supena kašika šećera
700 grama brašna
200 ml vode
100 ml mleka
1 supena kašika ulja

Sastojci za punjenje:
300 grama svežeg kravljeg sira
300 grama narendane mozzarelle
300 grama feta sira
5 jaja
puter po želji

Priprema

1. Pomešajte brašno, kvasac, so i šećer.

2. Zagrejte vodu i mleko zajedno pa polako ulijte u smesu s brašnom.

3. Počnite mesiti tijesto rukama ili mikserom. Mesite smesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu.

4. Testu dodajte kašiku ulja i dodatno ga izmesite.

5. Stavite testo u čistu posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen testa ne udvostruči.

6. Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u testu te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.

7. Za to vreme pomešajte sveži sir, narendanu mozzarelu i feta sir.

8. Podelite testo na četiri dela. Razvucite testo i oblikujte ga u oblik brodića.

9. Ispunite svaki “brodić“ mešavinom sira.

10. Izmutite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smesom spoljni deo brodića.

11. Stavite peći gruzijsku lepinju – khachapuri u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu koricu.

12. Izvadite khachapuri iz rerne, viljuškom napravite udubljenje u sirnoj mešavini, pa ovde dodajte jaje.

13. Vratite khachapuri rernu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo. Prijatno!

Коментари