POTREBNI SASTOJCI
- ZA KORU
- jaja - 7 kom.
- šećer - 7 kašika
- brašno - 7 kašika, punih
- prašak za pecivo - 10 g
- kakao - 2 kašike
- ZA NADEV
- lešnici - 300 g
- tečna čokolada - 500 g
- maslac - 50 - 60 g
- čokolada - 100 g crne (tvrde)
- pavlaka - 200 ml, umućena
- pavlaka - 350 - 400 ml kisela
- šećer u prahu - 200 g
- kakao - 1 kašika
- ZA SIRUP
- voda - 600 ml vruće
- šećer - 300 g
- ZA GLAZURU
- čokolada - 300 g mlečne
- lešnici
- pavlaka
NAČIN PRIPREME
Prvo pripremiti koru. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca ostaviti u ljuskama ili u različitim odgovarajućim posudama, da stoje odvojeno jedno od drugog. Belanca umutiti u čvrst sneg, nakon toga postepeno dodati šećer, kašiku po kašiku.
Dodati i žumanca, jedno po jedno, pa vrlo dobro umutiti smesu. Dodati 10 g praška za pecivo u brašno, po želji. U smesu od jaja postepeno dodati i prethodno prosejano brašno sa kakaom.
Gotovu smesu sipati u prethodno nauljen kalup i peći oko 40-45 minuta u prethodno zagrejanoj reni na 200 stepeni. Izvaditi gotovu koru, ostaviti da se ohladi i podeliti je na 2 ili 3 kore.
Za krem: Tečnu čokoladu rastopiti na pari zajedno sa maslacem, pa mešati dok se ne dobije glatka smesa. U posebnoj posudi rastopiti 100 g čokolade na tihoj vatri. Dodati i kiselu pavlaku, pa mešati dok se ne dobije gladak krem, ali paziti da ne provri. Skinuti sa ringle i dodati kiselu pavlaku, šećer u prahu i kakao, i umutiti mikserom. Poslednje dodati cele lešnike i ručno promešati.
Ugrejati vodu, dodati šećer i mešati dok se u potpunosti ne rastvori. Donju koru preliti sirupom. Nakon toga, namazati je tečnom čokoladom, pa odozgo staviti 1/2 krema od pavlake sa lešnicima. Postaviti drugu koru i ponoviti proceduru. Postaviti treću koru, preliti je sirupom, namazati tankim slojem krema od pavlake i preliti ga rastopljenom mlečnom čokoladom. Ostatkom krema od pavlake namazati tortu sa strana.
Tortu ostaviti 4-5 sati u frižideru da se stegne, i servirati je ohlađenu.
Коментари
Постави коментар