Bomba torta

Napomene: Kada sečete tortu, secite je ugrejanim nožem, kako ne biste skinuli šne od belanaca, koji će se lepiti za nož. Dimenzija šerpe za piškotu: 24cm Sastojci za piškotu: 6 jaja 6 kašika šećera 2 kašike mlevenog plazma keksa 4 kašike mlevenih oraha Sastojci za krem: 6 žumanaca 200 gr šećera 250 gr margarina 300 gr mlevenog plazma keksa (-2 kašike koje su za piškotu) 200 gr mlevenih oraha 2 dcl soka od narandže (može gusti od breskve i jabuke) Sastojci za karamel šne od belanaca: 6 belanaca 300 gr šećera (od toga se 6 kašika uprži) Priprema: 1Za piškotu: razdvojiti belanca od žumanaca, umutiti ih mikserom na najjačoj brzini u čvrst šne iliti sneg od belanaca. Postepeno dodavati šećer i mutiti na jakoj brzini da se šećer rastopi. Tada, smanjiti brzinu na najslabije, pa dodavati jedno po jedno žumance, lagano mešajući (ovaj deo možete i varjačom). Kada ste dodali sva žumanca, dodajte postepeno i lagano mešajući, mleveni plazma keks i mlevene orahe. Piškotu sipajte u šerpu koju ste namazali margarinom i obložili papirom za pečenje. Možete koristiti i kalup za tortu. Stavite je u ugrejanu rernu na 200°C da se peče oko 20 minuta. Tada proverite čačkalicom ili drvenim štapićem, ako se lepi kada izvučete iz piškote, nije gotova, treba još malo. 2Za krem: razdvojite belanca od žumanaca, belanca stavite u frižider. Žumancima dodajte šećer, pa stavite na paru (šerpa na šerpu sa prokuvanom vodom, da se ne bih uhvatila žumanca) i mutite mikserom dok žumanca i šećer ne pobele potpuno. Tada kuvajte dok se masa malo ne zgusne. Sklonite sa ringle. U kuvana žumanca dodajte margarin i malo mlevenog plazma keksa, umutite mikserom. Dodajte zatim još malo keksa, pa onda malo soka i tako dok sve ne utrošite, stalno muteći mikserom. Na kraju, dodajte i mlevene orahe, umutite i krem je gotov. 3Za šne od belanaca: umutite belanca koja ste ostavili sa strane. U dobro umućen sneg od belanaca, dodajte postepeno šećer (6 kašika ostavite). Treba da vam bude baš čvrst šne. Onih izdvojenih 6 kašika šećera ispržite. Dok ih pržite, ringlu ostavite na srednjoj jačini, da vam šećer ne izgori. U početku, malo mešajte, malo nemojte, ali kada šećer krene da se topi, stalno mešajte, dok ne dobije smedju boju i ne bude potpuno tečan. Čim vam se otopio šećer, u tankom mlazu, sipajte ga u belanca, pri tome – belanca neprestano muteći mikserom na najjačoj brzini. Kada se umuti sav šećer i karamel šne je gotov. 4Preko piškote premažite krem, preko krema premažite karamel šne od belanaca, ali onako, da izgleda kao polulopta. Kašikom napravite neke šare po šne-u i vaša torta je gotova. Ako možete, ostavite je jedan dan da odstoji u frižideru i tada je servirajte obavezno hladnu. Uživajte i javite nam utiske!

Коментари